Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 3 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

I Międzyleski Festiwal Pierogów

W piękną październikową sobotę Międzylesie stało się stolicą pierogów .22 października został zorganizowany w MGOK „I Międzyleski Festiwal Pierogów”. Podczas festiwalu odbył się  konkurs na „Najlepsze Międzyleskie Pierogi”. Do rywalizacji o tytuł najlepszych pierogów zgłosiło się 16 następujących  ekip:

Małgorzata Jurkiewicz, Worosz Zofia, Maria  Piotrowicz, Bronisława Urbanowicz, Małgorzata Bojanowska, Maria Dudek, Koło Młodych Gospodyń z Domaszkowa, Sołectwo Domaszków, Kuchareczki Radne, Rada Sołecka Szklarnia, Zarząd Koła Emerytów, Koło Gospodyń Roztoki, Zajazd „Byczy Róg”, Sołectwo Lesica, Przedszkole Międzylesie, Zespół Szkół Międzylesie.

Komisja konkursowa w składzie:

-przedstawiciele Hotelu „Abis” z Bystrzycy Kł: Magdalena Rychlik, Agata Kowal, Marcin Kijanka

-nauczyciel Sztuki Kulinarnej z Regionalnej Szkoły Turystycznej z Polanicy Zdrój - Bogusława Karpińska

-właścicielka Agroturystyki „ Skowronki” z Radochowa - Karina Fuglińska

- burmistrz Tomasz Korczak

- ks. dziekan Jan Tracz

oceniała pierogi  w dwóch kategoriach: „pierogi ruskie” i „pierogi z innym farszem”

W kategorii „Pierogi ruskie” z pośród 13 rodzajów wyłoniono  trzech zwycięzców:

I miejsce Rada Sołecka Szklarnia,

II miejsce Przedszkole Międzylesie ,

III miejsce Szkoła Międzylesie.

W kategorii „Pierogi z innym farszem” komisja po burzliwych obradach z pośród 47 rodzajów pierogów wyłoniła następujących  zwycięzców:

 I miejsce Sołectwo Domaszków –pierogi z fetą i suszonymi pomidorami

II miejsce Kuchareczki Radne- zielone pierogi ze szpinakiem

III miejsce Sołectwo Domaszków-pierogi z kapusta włoską i orzechami włoskimi.

Moc gratulacji dla zwycięzców obu kategorii. Przepisy nagrodzonych zostaną opublikowane w Informatorze Gminnym. Gratulujemy i dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom  konkursu na „Najlepsze Międzyleskie Pierogi”.

Członkom komisji konkursowej dziękujemy za ciężką pracę , upór, wytrwałość i wyczucie smaku podczas degustacji i oceny  60 rodzajów pierogów. To naprawdę wielki wyczyn.

Wielkie słowa uznania dla wszystkich ekip za pomysły na farsze do pierogów, takiej różnorodności, takich smaków, takiej kreatywności, estetyki wykonania i podania mogą nam pozazdrościć hotele i restauracje z 5 gwiazdkami.

Wszystkim smakoszom, fanom pierogów, którzy przybyli na festiwal pierogów także dziękujemy i mamy nadzieję że degustacja pierogów zadowoliła najbardziej wyszukane gusta.

Zapraszamy na następne szaleństwo  z pierogami za rok.

 

 

 

Wersja XML